Organizacja Pracodawców Ziemi Lubuskiej

1. Strefa logowania:

Aktualności

Zarząd Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej, ustosunkowując się do projektu uchwały w sprawie kierunków polityki przestrzennej miasta Zielona Góra, dotyczącej działek położonych przy ul. S. Batorego, oświadcza co następuje:

- wydanie decyzji o zmianie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, a w konsekwencji decyzji o zmianie planu zagospodarowania przestrzennego terenów położonych przy ul. S. Batorego za hipermarketem Auchan i przeznaczeniem pod wielkopowierzchniowe obiekty handlowe, jest sprzeczne z zatwierdzonym „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania miasta". Teren położony na północny zachód od ronda Stefana Batorego zgodnie z zapisami Studium i celem określonym w par. 7 pkt 1 jako „poprawa struktury miasta poprzez realizację ładu przestrzennego, zwiększenie sprawności funkcjonowania miasta [...]" został przeznaczony na „skoordynowane zagospodarowanie obszarów aktywności gospodarczej". Planowane centrum handlowe o powierzchni blisko 40 tys. m2 nie mieści się w definicji obszaru aktywności gospodarczej, pojmowanego jako obszar koncentrujący zakłady wytwórcze i przedsiębiorstwa usługowe, a nie handlowe.

- projekt uchwały został przygotowany pospiesznie bez należytej analizy warunków oddziaływania na środowisko naturalne, oddziaływania na lokalną społeczność (Os. Zastalowskie, os. Batorego Ogrodnictwo) i przede wszystkim bez analizy natężenia ruchu drogowego w tym rejonie i obciążenia dróg.

- zgodnie z opracowaniem przygotowanym przez pracowników Uniwersytetu Zielonogórskiego w 2002 r. dotyczącym rozwoju handlu w Zielonej Górze budowa kolejnego centrum handlowego „stwarza zagrożenie dla istniejących miejsc pracy, dla pracowników zatrudnionych w niewielkich, specjalistycznych punktach handlowych, czego konsekwencją może być redukcja zatrudnienia. Grozi utratą pracy dla osób prowadzących działalność gospodarczą pokrywającą się z ofertą hipermarketu. Może osłabić pozycję przedsiębiorstw handlowych w regionie, stwarza niebezpieczeństwo koncentracji rynku i nadmiernego budowania relacji z producentami zagranicznymi"

- w sytuacji braku w obszarze miasta terenów przeznaczonych na lokowanie nowych inwestycji generujących miejsca pracy w sektorze produkcyjnym a także braku terenów pod budownictwo mieszkaniowe wielo- i jednorodzinne z jednej strony oraz nasycenia rynku lokalnego wielkopowierzchniowymi centrami handlowymi z drugiej, podjęcie uchwały zaburzy harmonijny rozwój przestrzenny oraz gospodarczy Zielonej Góry.

W związku z powyższym Zarząd Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej, największego stowarzyszenia przedsiębiorców w województwie lubuskim wzywa Radę Miasta do odrzucenia projektu tej uchwały.

Kalendarz wydarzeń

Szybki kontakt