Informacja o plikach cookiesX Zamknij

Ta strona używa plików cookies. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Organizacja Pracodawców Ziemi Lubuskiej

  1. Strefa logowania:

Lista członków

Branża: B+RLubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o. o.

Adres: Kalsk 122, 66-100 Sulechów
Tel. 68 353 46 63
Fax 68 353 46 63
E-mail
W sieci loiiwa.com.pl


Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku to pierwszy ośrodek w województwie lubuskim prowadzący prace badawcze w obszarze szkółkarstwa, ogrodnictwa, produkcji materiału roślinnego oraz przetwórstwa spożywczego.

Ośrodek składa się z trzech części: szkółkarskiej z winnicą doświadczalną, technologicznej i laboratoryjnej. LOIiWA współpracuje w zakresie szeroko rozumianych rozwiązań dla ogrodnictwa, w tym badań nad produkcją materiału roślinnego, podłoża, systemów pielęgnacji i ochrony roślin wraz z wdrażaniem najnowocześniejszych rozwiązań szkółkarskich w przedsiębiorstwach ogrodniczych, sadowniczych z województwa lubuskiego i ościennych, współpracując ze szkółkarzami, winiarzami oraz zarządzającymi obiekatmi rekreacyjno - spoertowymi.

Część technologiczna Ośrodka skłąda się z linii technologicznych przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej i obejmuje pracownie: mleczarską (serowarnię i twarożkarnię), piekarniczą, winiarską, browarniczą, pracownię mięsa, garmażeryjną, piekarnictwa oraz pracownię owoców i warzyw.

W zakresie rozwiązań dla przemysłu spożywczego Ośrodek opracowuje i wdraża w warunkach przemysłowych innowacyjne technologie produkcji środków spożywczych, doradza i rozwiązuje doraźne problemy technologiczne przetwórców. Część laboratoryjna Ośrodka umożliwia ilościową i jakościową analizę składu i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, produktów spożywczych oraz materiału roślinnego i podłoży. Składa się z:

  • laboratorium biologii molekularnej,
  • laboratorium technik elektroforetycznych,
  • laboratorium chromatografii gazowej i cieczowej,
  • laboratorium spektometrii,
  • laboratorium pozostałych analiz intrumentalnych oraz
  • laboratorium mikrobiologiczne. 

Atutem Ośrodka, wspierającym lokalny rynek małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), jest świadczenie usług w ramach pomocy de minimis.

Możliwości analityczne LOIiWA w zakresie oznaczeń fizykochemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych pozwalają na wykonanie praktycznie pełnego spektrum oznaczeń wymaganych normami oraz innymi procedurami związanymi z kontrolą jakości dla: wody, podłoży, roślin, tłuszczw roślinnych i zwierzęcych, mleka i jego przetworów, mięsa i wędlin oraz pieczywa, makaronów, warzyw i owoców, piwa, wina i napojów bezalkoholowych.

Kalendarz wydarzeń

Szybki kontakt

Biuro Zielona Góra: tel. 68 327 18 81
Oddział Nowa Sól: tel. 794 300 104
Oddział Żary/Żagań: tel. 697 712 733
Oddział Wschowa: tel. 884 782 630
Oddział Świebodzin: tel. 533 322 619
do góry